لینوکسامنیت شبکه و هکسیستم عاملفناوری و خبر

سیستم عامل لینوکس چیست؟ معرفی به سیستم عامل لینوکس

شاید شما هم نام لینوکس (Linux) به گوشتان خورده باشد و برای شما سوال پیش آمده باشد که مفهوم لینوکس و مفهوم Linux چیست و از این سیستم عامل چه استفاده ای می شود؟ ما در‌این مقاله از سایت اسپای۲۴ لینوکس را برای شما توضیح میدهیم تا با مفهوم ۰-۱۰۰ لینوکس چیست آشنا شوید.

بیشتر بخوانید:

لینوکس چیست؟

لینوکس یک سیستم عامل (OS) منبع باز و توسعه داده شده توسط جامعه است که شباهت‌هایی با یونیکس دارد و برای رایانه‌ها، سرورها، مین‌فریم‌ها، دستگاه‌های تلفن همراه و دستگاه‌های تعبیه‌شده مورد استفاده قرار می‌گیرد. این سیستم عامل روی تقریباً هر پلتفرم کامپیوتری اصلی، از جمله x86، ARM و اسپارک، پشتیبانی می‌شود و از این رو یکی از پرپشتیبانی‌ترین سیستم‌های عامل محسوب می‌شود.

لینوکس چیست؟

چگونه از سیستم عامل لینوکس استفاده می‌شود؟

هر نسخه از سیستم عامل لینوکس منابع سخت‌افزاری را مدیریت می‌کند، برنامه‌ها را راه‌اندازی و مدیریت می‌کند و نوعی رابط کاربری فراهم می‌آورد. جامعه بزرگ توسعه‌دهندگان و طیف گسترده‌ای از توزیع‌ها به این معناست که نسخه‌ای از لینوکس برای تقریباً هر وظیفه‌ای موجود است و لینوکس در بسیاری از زمینه‌های محاسباتی نفوذ کرده است.

به عنوان مثال، لینوکس به عنوان یک سیستم عامل محبوب برای سرورهای وب مانند آپاچی اکسیس، همچنین برای عملیات شبکه، وظایف محاسبات علمی که نیازمند خوشه‌های محاسباتی بزرگ هستند، اجرای پایگاه‌داده‌ها، محاسبات رومیزی و پایانه‌ها، و اجرای دستگاه‌های تلفن همراه با نسخه‌های سیستم عامل مانند اندروید به وجود آمده است.

سیستم عامل لینوکس در محیط‌های مختلفی قرار دارد و در بسیاری از موارد استفاده می‌شود.

لینوکس به روش‌های زیر استفاده می‌شود:

  • سیستم عامل سرور برای سرورهای وب، سرورهای پایگاه‌داده، سرورهای پرونده، سرورهای ایمیل و هر نوع سرور مشترک دیگر. لینوکس برای حمایت از برنامه‌های با حجم بالا و چندرشته‌ای طراحی شده است و برای همه انواع برنامه‌های سرور مناسب است.
  • سیستم عامل رومیزی برای محاسبات شخصی و تولید محصول. لینوکس یک محیط رومیزی منبع باز و در دسترس رایگان برای کاربرانی است که از آن به جای سیستم‌های عامل تجاری استفاده می‌کنند.
  • سیستم عامل سرور بی‌سر برای سیستم‌هایی که به یک رابط کاربری گرافیکی (GUI) یا ترمینال و صفحه کلید مستقیم متصل نیاز ندارند. سیستم‌های بی‌سر معمولاً برای سرورهای شبکه مدیریت شده از راه دور و دستگاه‌های دیگر استفاده می‌شوند.
  • سیستم عامل دستگاه تعبیه‌شده یا دستگاه یا سیستم‌هایی که نیاز به عملکرد محدود محاسباتی دارند. لینوکس به عنوان سیستم عاملی تعبیه‌شده برای انواع برنامه‌ها، از جمله لوازم خانگی، سیستم‌های سرگرمی خودرو و دستگاه‌های فایل سیستم شبکه استفاده می‌شود.
  • سیستم عامل شبکه برای روترها، اسویچ‌ها، سرورهای سیستم نام دامنه، دستگاه‌های شبکه خانگی و غیره. به عنوان مثال، سیسکو نسخه‌ای از سیستم عامل سیسکوینترنت (IOS) را که از هسته لینوکس استفاده می‌کند، ارائه می‌دهد.
  • سیستم عامل توسعه نرم‌افزار برای توسعه نرم‌افزارهای شرکتی. اگرچه ابزارهای توسعه‌ای به ویندوز یا سیستم‌های عامل دیگر منتقل شده‌اند، لینوکس خانه برخی از محبوب‌ترین ابزارهای توسعه نرم‌افزار منبع باز است. به عنوان مثال، گیت برای کنترل منبع توزیع شده؛ ویم و اماکس برای ویرایش کد منبع؛ و کامپایلرها و تفسیرگرها برای تقریباً هر زبان برنامه‌نویسی.
  • سیستم عامل ابر برای نمونه‌های ابر. ارائه‌دهندگان اصلی محاسبات ابری دسترسی به نمونه‌های محاسبات ابری که سیستم عامل لینوکس در آن‌ها اجرا می‌شود، برای سرورها، رومیزی‌ها و سایر خدمات ابری ارائه می‌دهند.

لینوکس قابل تنظیم بالا است و از طراحی ماژولاری بهره می‌برد که به کاربران امکان می‌دهد نسخه‌های خود از لینوکس را سفارشی‌سازی کنند.

بسته به کاربرد، لینوکس می‌تواند برای اهداف مختلفی مانند:

  • عملکرد شبکه؛
  • عملکرد محاسباتی؛
  • استقرار بر روی پلتفرم‌های سخت‌افزاری خاص؛
  • استقرار بر روی سیستم‌های با منابع محدود حافظه، ذخیره‌سازی یا محاسباتی.

کاربران می‌توانند برای برنامه‌های خاص نسخه‌های مختلفی از لینوکس انتخاب کنند یا یک توزیع خاص را برای جایگزینی پیکربندی‌های هسته سفارشی انتخاب کنند.

توزیع‌های لینوکس

از زمان توسعه اولیه‌اش، لینوکس قوانین کپی‌لفت بنیاد نرم‌افزار آزاد را که منشأ GNU GPL است، پذیرفته است. GPL می‌گوید هر چیزی که به صورت رایگان گرفته شده و تغییر داده می‌شود، باید به صورت رایگان توزیع شود. در عمل، اگر لینوکس یا اجزای دیگر مجوز GNU توسعه داده یا تغییر داده شوند تا نسخه جدیدی از لینوکس ایجاد شود، این نسخه جدید باید به صورت رایگان توزیع شود. این جلوگیری می‌کند تا یک توسعه‌دهنده یا گروه‌های دیگر از کار آزاداً موجود دیگران به ناحق بهره‌برداری کنند.

توزیع‌های لینوکس

صدها نسخه مختلف از لینوکس، به عنوان توزیع‌ها یا دیستروبوشن‌ها، موجود است. توزیع‌ها معمولاً خود را از دیگران متمایز می‌کنند با ارائه هدف، فلسفه، عملکرد یا بازار هدف خاصی.

توزیع‌هایی برای کارکردهای مشخصی بهینه‌سازی می‌شوند، مانند سرورها، رایانه‌های رومیزی، بازی‌ها، امنیت یا دستگاه‌های تعبیه‌شده از جمله سیستم‌های رزبری پای. اغلب توزیع‌های مدرن پیش‌تر کامپایل شده و آماده استفاده هستند، در حالی که دیگر توزیع‌ها مانند لینوکس جنتو از کد منبع تشکیل شده‌اند که کاربر می‌تواند آن را در زمان نصب اولیه به صورت محلی کامپایل کند تا پیکربندی سیستم خود را بهینه کند. لینوکس نوپیکس یکی از بسیاری از دیستروهاست که برای بازیابی درایوهای سخت آسیب‌دیده و انجام دیگر وظایف پشتیبانی فنی مورد استفاده قرار می‌گیرد. حرفه‌ای‌های امنیت اطلاعات از لینوکس کالی برای آزمایش نفوذ و سایر وظایف مرتبط با امنیت استفاده می‌کنند.

لینوکس به بخش مهمی از سیستم‌های سرگرمی سازندگان خودرو تبدیل شده است. بسیاری از سازندگان خودرو به پروژه منبع باز خودرویی AGL (Automotive Grade Linux) پیوسته‌اند که توسط بنیاد لینوکس میزبانی می‌شود. به عنوان مثال، خودروهای تویوتا و لکسوس از AGL برای سیستم‌های سرگرمی خود استفاده می‌کنند.

توزیع‌های لینوکس ممکن است توسط جامعه توسعه داده شوند، مانند دبیان، اسلک‌ویر و جنتو. توزیع‌های دیگر تجاری و برای استفاده در شرکت‌ها هستند، از جمله Red Hat Enterprise Linux و SUSE Linux Enterprise Server. بسیاری از توزیع‌ها از ترکیب توسعه حمایت شده توسط جامعه و شرکتی استفاده می‌کنند، مانند Fedora از Red Hat، openSUSE از SUSE و اوبونتو از Canonical.

اجزای لینوکس و واژگان مرتبط

GNU GPL از مالکیت معنوی جلوگیری نمی‌کند، و معمول است که ایجادکنندگان اجزای لینوکس حقوق تألیف و ترجمه اجزای مختلف را داشته باشند. GNU GPL تضمین می‌کند که این اجزا رایگان و به صورت آزاد توزیع شوند. در حالی که نرم‌افزار رایگان باقی می‌ماند، معمول است که برخی از توزیع‌های تجاری برای خدمات افزوده ارزشی مانند پشتیبانی یا خدمات توسعه سفارشی هزینه کنند.

اجزای لینوکس و واژگان مرتبط

سیستم عامل لینوکس چندین اجزای مختلف را شامل می‌شود، از جمله:

  • بارگذاری‌کننده. بارگذاری‌کننده مسئول مدیریت فرآیند بارگذاری رایانه و شروع هسته لینوکس است. همچنین می‌توان از آن برای مدیریت سیستم‌هایی که بیش از یک سیستم عامل بارگذاری می‌شوند، استفاده کرد.
  • هسته. هسته سیستم لینوکس را تشکیل می‌دهد، که دسترسی به شبکه را مدیریت می‌کند، فرآیندها یا برنامه‌ها را زمان‌بندی می‌کند، دستگاه‌های پریفرال اساسی را مدیریت می‌کند و تمام خدمات سیستم فایل را نظارت می‌کند. هسته لینوکس نرم‌افزاری است که به طور مستقیم با سخت‌افزار کامپیوتر ارتباط برقرار می‌کند.
  • سیستم اجرایی. نخستین فرآیندی که پس از بارگذاری هسته اجرا می‌شود. فرآیند نمونه‌ای از برنامه‌ای است که در رایانه اجرا می‌شود، و سیستم اجرایی سیستم را به گونه‌ای مقدمه می‌کند که امکان اجرای دیگر فرآیندها را فراهم می‌کند. اینیت یک برنامه دیمون است که به عنوان پرنت فرآیندهای دیگری که در سیستم اجرا می‌شوند عمل می‌کند. اینیت می‌تواند برای شروع فرآیندهای خاص در اولویت اولیه سیستم پیکربندی شود. به عنوان مثال، هنگامی که سیستم قرار است یک سرور وب را اجرا کند، می‌توان سیستم اجرایی را برای بارگذاری تمام نرم‌افزارهای مورد نیاز سرور وب پیکربندی کرد.
  • دیمون‌ها. این برنامه‌هایی هستند که در پس‌زمینه اجرا می‌شوند و درخواست‌هایی را برای یک خدمت مدیریت می کنند. یک سرور وب که در یک سرور لینوکس اجرا می‌شود، به دیمونی، معمولاً به نام httpd، برای گوش دادن به درخواست‌های سرور وب وابسته است.
  • سرور گرافیکی. این نرم‌افزار کنترل می‌کند چگونه گرافیک‌ها در رایانه نمایش داده می‌شوند. بدون سرور گرافیکی، کاربران تنها از طریق یک رابط خط فرمان با سیستم لینوکس تعامل می‌کنند. سیستم پنجره X، همچنین با نام X11 یا X شناخته می‌شود، معمولاً پراکنده‌ترین سرور گرافیکی برای لینوکس است، اگرچه تنها آن نیست. X به عنوان یک دیمون سرور بر روی سیستم اجرا می‌شود و توسط برنامه‌ها در هنگام نیاز به خروجی گرافیکی فراخوانی می‌شود.
  • محیط رومیزی. این مجموعه‌ای از برنامه‌ها و کنترل‌های رابط کاربری است که کاربران وقتی از لینوکس به عنوان یک پلتفرم رومیزی استفاده می‌کنند با آن تعامل دارند. دسترسی به محیط رومیزی معمولاً از طریق سیستم پنجره X یا سیستم گرافیکی دیگر کنترل می‌شود. هر محیط رومیزی ظاهر ویژگی‌های خود را تعریف می‌کند، از جمله نحوه نمایش و کنترل عناصر گرافیکی مانند پنجره‌ها، منوهای پایین‌آویز و فایل‌ها. محیط رومیزی همچنین مجموعه‌ای از برنامه‌های پیش‌فرض برای مدیریت فایل‌ها و پوشه‌ها، ویرایش متن، اجرای یک نشست خط فرمان و وظایف مشترک دیگر را شامل می‌شود.
  • برنامه‌ها. این نرم‌افزاری است که در طول و بعد از نصب اولیه لینوکس نصب می‌شود. بیشتر توزیع‌های لینوکس شامل هزاران برنامه مختلف هستند، شامل هم برای سرورهای شبکه و هم برای استفاده رومیزی.

با این‌که این اجزا در اکثر توزیع‌های لینوکس شامل می‌شوند، آنها به طور ضروری بخشی از هر سیستم لینوکسی که اجرا می‌شود نیستند. به عنوان مثال، یک سرور مبتنی بر لینوکس ممکن است نیازی به یک سرور گرافیکی، محیط رومیزی یا برنامه‌ها نداشته باشد.

چگونگی عملکرد سیستم عامل لینوکس

اما در واقع، توسعه‌دهندگان بسیاری خارجی و پروژه‌های GNU هستند که وظایف سطح بالایی را به هسته لینوکس اضافه می‌کنند تا یک سیستم عامل به طور کامل تحقق یابد. به عنوان مثال، ماژول‌هایی برای ارائه رابط خط فرمان، پیاده‌سازی رابط گرافیکی کاربری، مدیریت امنیت و ارائه ورودی ویدیو یا خدمات صدا وجود دارد – هر کدام از اینها می‌توانند اصلاح و بهینه‌سازی شوند تا توزیع‌های منحصر به فردی برای وظایف خاص ایجاد کنند.

محیط‌های رومیزی نیز می‌توانند به طور گسترده‌ای با رویکردهای مختلف به طراحی رابط گرافیکی و برنامه‌های پیش‌فرض متفاوت باشند. دو محیط رومیزی محبوب‌تر به شرح زیر هستند:

  • محیط رومیزی GNOME، که در اکثر توزیع‌های محبوب لینوکس شامل می‌شود، رومیزی پیش‌فرض برای بسیاری از کاربران است. GNOME برای استفاده آسان و قابل اعتماد طراحی شده است و پروژه‌های دیگری از محیط رومیزی ایجاد کرده است، از جمله MATE، Cinnamon و Unity.
  • محیط رومیزی KDE، جایگزین اصلی برای GNOME است. KDE نیز برای استفاده آسان و قابل اعتماد طراحی شده است. این پروژه‌ها، از جمله محیط رومیزی Trinity.

نرم‌افزار مدیریت بسته‌ها به طور معمول نرم‌افزارها را به سیستم‌های عامل لینوکس اضافه، به‌روزرسانی یا حذف می‌کند. مدیران بسته امکان نصب نرم‌افزارهای اضافی که با توزیع‌هایشان همراه نیستند را فراهم می‌کنند. مثال‌هایی از مدیران بسته نرم‌افزاری شامل RPM Package Manager، dpkg، OpenPKG و Zero Install می‌باشد.

چگونگی عملکرد سیستم عامل لینوکس

سیستم عامل لینوکس طراحی مدولاری دنبال می‌کند که کلید متغیرات و توزیع‌های مختلف آن را تشکیل می‌دهد. همه توزیع‌های لینوکس بر اساس هسته لینوکس ایجاد شده‌اند، اما ممکن است به تفاوت‌هایی بستگی داشته باشند مانند:

  • نسخه هسته. توزیع‌ها می‌توانند با نسخه‌های جدیدتر پیکربندی شوند تا از ویژگی‌های جدیدتر استفاده کنند یا با نسخه‌های قدیمی‌تر برای استقرار پایدارتر تنظیم شوند.
  • ماژول‌های هسته. این نرم‌افزارها هستند که می‌توانند به هسته بارگذاری و از هسته خارج شوند تا عملکرد را بدون راه‌اندازی مجدد گسترش دهند. معمولاً از ماژول‌های هسته برای پشتیبانی از:
  • رانندگان دستگاه، که از کدی استفاده می‌کنند که کنترل می‌کند چگونه دستگاه‌های متصل عمل می‌کنند؛
    رانندگان سیستم فایل، که از کدی استفاده می‌کنند که کنترل می‌کند چگونه هسته با سیستم‌های فایل مختلف کار می‌کند؛ و
    تماس‌های سیستم، که از کدی استفاده می‌کنند که کنترل می‌کند چگونه برنامه‌ها درخواست‌های خود را از هسته می‌کنند.
  • تنظیم‌های پیکربندی. هسته‌های لینوکسی که با تنظیم‌های پیکربندی تنظیم شده‌اند تا شامل تنها رانندگان دستگاه یا سیستم فایل باشند، برای برخی توزیع‌های ویژه استفاده می‌شوند؛ به عنوان مثال، کامپایل کردن یک هسته برای یک دستگاه بی‌سیم بدون هیچگونه رانندگان دستگاه شبکه سیمی.

هسته لینوکس چیزی است که همه سیستم‌های اجرایی لینوکس را مشترک دارند. لینوکس به صورت زیر عمل می‌کند:

  • بارگذاری و راه‌اندازی هسته لینوکس.
  • پس از راه‌اندازی، هسته مدیریت ورودی و خروجی سیستم را انجام می‌دهد. سیستم مقداردهی انجام می‌شود و فرآیندها می‌توانند شروع شوند.
  • هنگامی که فرآیندهای سیستم راه‌اندازی می‌شوند، سیستم می‌تواند برای فرآیندهایی که شامل توابع سرور شبکه، دستورات وارد شده تعاملی از طریق خط فرمان، برنامه‌های رومیزی یا هر برنامه یا برنامه دیگری هستند، استفاده شود.

با وجود اینکه هسته تقریباً یکسان است – با تفاوت‌های پیکربندی و تفاوت‌های کامپایل – تجربه کاربر می‌تواند به طرز گسترده‌ای متفاوت باشد، بسته به اینکه سیستم لینوکس چگونه استفاده می‌شود. به عنوان مثال، برخی از موارد استفاده از لینوکس با تجربه‌های کاربری کاملاً متفاوت عبارتند از:

  • سیستم‌های محصولی رومیزی، مانند کاربران توسعه‌دهندگان نرم‌افزار یا حرفه‌ای‌های دیگر. ایستگاه‌های توسعه نرم‌افزار ممکن است برای عملکرد بهینه‌سازی شوند، در حالی که رومیزی‌های حرفه‌ای‌ها برای استفاده از ابزارهای تولید محتوا بهینه‌سازی می‌شوند. سرورهای شبکه حتی ممکن است دستوری برای دسترسی مستقیم نداشته باشند.
  • این سرورهای بی‌سر در تنهایی از طریق ترمینال شبکه یا جلسات ویندوزی مدیریت می‌شوند. سرورها ممکن است توسط بسیاری از افراد استفاده شوند، اما تنها توسط مدیران سیستم مجاز مستقیماً دسترسی پیدا کنند.
  • مشتریان نازک به کاربران امکان دسترسی به یک محیط رومیزی غنی را از یک دستگاه سبک فراهم می‌کنند. این شامل کامپیوترهای تک کارت رزبری پای و کروم‌ بوک های گوگل می‌شود.

هنگام استفاده از لینوکس با یک محیط رومیزی به عنوان رابط گرافیکی کاربری، لینوکس تقریباً به همان شکلی که یک سیستم عامل با رابط گرافیکی استفاده می‌شود، عمل می‌کند. برنامه‌ها و منابع دیگر می‌توانند با کلیک بر روی آیکون‌ها باز شوند و فایل‌ها با استفاده از موس یا ترک‌پد جابجا، کپی یا حذف شوند.

مزایا و معایب استفاده از لینوکس

به همین ترتیب، استفاده از خط فرمان لینوکس به شکلی مشابه با هر سیستم عامل مدرنی است:

نام‌کاربری@نام-میزبان:/مسیر/فعلی/دایرکتوری$
userID@DESKTOP-2KD3FT2:/mnt/c/WINDOWS/system32$

این مثال پراکنده دستوری پیش‌فرض در زیرسیستم ویندوز برای لینوکس است. پیام پراکنده، از چپ به راست، نام‌کاربری@نام میزبان، و مسیر کامل دایرکتوری کنونی به همراه نماد “$” را نشان می‌دهد.

مزایا و معایب استفاده از لینوکس

بعضی از مزایای استفاده از لینوکس عبارتند از:

  • نرم‌افزار متن باز. هسته لینوکس تحت مجوز نرم‌افزار متن باز GNU GPL منتشر می‌شود. بیشتر توزیع‌ها شامل صدها برنامه هستند، با گزینه‌های زیاد در تقریباً هر دسته‌ای. بسیاری از توزیع‌ها همچنین شامل نرم‌افزارهای اختصاصی می‌شوند، مانند رانندگان دستگاه ارائه شده توسط تولیدکنندگان برای پشتیبانی از سخت‌افزارهای خود.
  • هزینه‌های اجاره. برخلاف مایکروسافت ویندوز یا اپل مک‌اواس، لینوکس دارای هیچ گونه هزینه اجاره رسمی نیست. در حالی که پشتیبانی سیستم از طریق تعدادی از تولیدکنندگان لینوکس با پرداخت هزینه ارائه می‌شود، سیستم عامل خود به صورت رایگان قابل کپی و استفاده است. برخی سازمان‌های فناوری اطلاعاتبا تغییر نرم‌افزار سرور خود از یک سیستم عامل تجاری به لینوکس، صرفه‌جویی‌های خود را افزایش داده‌اند.
  • قابلیت اطمینان. لینوکس به عنوان یک سیستم عامل قابل اطمینان در نظر گرفته می‌شود و با پچ‌های امنیتی حمایت می‌شود. همچنین لینوکس به عنوان یک سیستم پایدار محسوب می‌شود، به این معنی که در اکثر شرایط قابل اجراست. همچنین لینوکس با خطاها در هنگام اجرای نرم‌افزار و ورودی‌های غیرمنتظره سازگاری دارد.
  • سازگاری بازگشتی. لینوکس و سایر نرم‌افزارهای متن باز به طور معمول برای پچ‌های امنیتی و کارکردی به‌روز می‌شوند، در حالی که کارایی اصلی را حفظ می‌کنند. پیکربندی‌ها و اسکریپت‌های شل احتمالاً بدون تغییر کار می‌کنند حتی زمانی که به‌روزرسانی نرم‌افزار انجام می‌شود. به عکس تولیدکنندگان نرم‌افزار تجاری که نسخه‌های جدیدی از سیستم‌عامل‌های خود را به‌همراه روش‌های جدید کار ارائه می‌دهند، لینوکس و برنامه‌های متن باز به طور کلی تغییراتی در روش عملکرد با نسخه‌های جدید خود اعمال نمی‌کنند.
  • گزینه‌های زیاد. با وجود صدها توزیع مختلف در دسترس، هزاران برنامه و گزینه‌های تقریباً نامحدود برای پیکربندی، کامپایل و اجرای لینوکس در تقریباً هر پلتفرم سخت‌افزاری، امکان بهینه‌سازی لینوکس برای تقریباً هر برنامه‌ای وجود دارد.

بعضی از معایب استفاده از لینوکس عبارتند از:

  • عدم وجود استاندارد تأسیس شده. هیچ نسخه استانداردی از لینوکس وجود ندارد که ممکن است برای بهینه‌سازی لینوکس برای برنامه‌های خاص مناسب باشد، اما کمتر برای استقرار تصاویر استاندارد سرور یا رومیزی مناسب باشد. گستره گزینه‌ها می‌تواند پشتیبانی را پیچیده‌تر کند.
  • هزینه‌های پشتیبانی. در حالی که یک سازمان می‌تواند لینوکس را به صورت رایگان و بدون هزینه اجاره کند، پشتیبانی رایگان نیست. بیشتر توزیع‌کنندگان لینوکس شرکت‌های تجاری مانند SUSE و Red Hat قراردادهای پشتیبانی ارائه می‌دهند. بسته به شرایط، هزینه‌های این لایسنس می‌توانند صرفه‌جویی‌ها را به طور قابل توجهی کاهش دهند.
  • نرم‌افزارهای اختصاصی. نرم‌افزارهای تولیدی مانند مایکروسافت آفیس میکس نمی‌توانند در رومیزهای لینوکس استفاده شوند و سایر نرم‌افزارهای اختصاصی ممکن است برای پلتفرم‌های لینوکس غیرقابل دسترس باشند.
  • سخت‌افزار بدون پشتیبانی. در حالی که بسیاری از تولیدکنندگان سخت‌افزار رانندگان دستگاه لینوکس را برای محصولات خود ارائه می‌دهند، بسیاری از آن‌ها این کار را نمی‌کنند.
  • منحنی یادگیری تند. بسیاری از کاربران به یادگیری استفاده از محیط رومیزی لینوکس یا برنامه‌های مبتنی بر لینوکس دچار مشکل می‌شوند.

در برخی موارد، ویژگی مشابه لینوکس می‌تواند هم بهره‌وری و هم ضرر باشد. به عنوان مثال، داشتن بسیاری گزینه‌ها برای سفارشی‌سازی سیستم عامل لینوکس برای تولیدکنندگانی که به دنبال یک سیستم عامل تعبیه‌شده هستند، مزیت دارد، اما برای شرکت‌ها که به دنبال سیستم عامل رومیزی هستند که توسط گروه گسترده‌ای از کاربران انتهایی استفاده شود، ضرر دارد.

تاریخچه لینوکس

لینوس توروالدز شروع به کار روی لینوکس به عنوان جایگزینی برای سیستم عامل Minix کرد در حالی که در دانشگاه هلسینکی فنلاند بود. توروالدز کار انجام‌شده در پروژه GNU را که در سال 1983 آغاز شد، که قصد داشت یک سیستم عامل کامل و سازگار با Unix را که به طور کامل از نرم‌افزارهای آزاد تشکیل شده باشد، شناخت و به عنوان یک الگوی توزیع را تشخیص داد. با این حال، کار در GNU تا زمانی که توروالدز به دنبال جایگزینی Minix بود تکمیل نشده بود و او را مجبور کرد که یک هسته سیستم‌عامل جایگزین به نام لینوکس توسعه دهد – کوتاه شده Unix لینوس – و مجوز GNU GPL را به دست آورد.

توروالدز هسته لینوکس را در سپتامبر 1991 منتشر کرد. یک جامعه از توسعه‌دهندگان به کار گرفته شد تا اجزاء GNU را با هسته توروالدز ترکیب کرده و به طور جمعی به عنوان لینوکس یک سیستم عامل کامل و آزاد ایجاد کنند. توروالدز همچنان در حال توسعه هسته لینوکس است و جامعه گسترده‌ای از توسعه‌دهندگان همچنان در حال ایجاد و ادغام تنوع وسیعی از اجزا است.

اگرچه لینوکس هنوز در مقایسه با ویندوز و مک‌ اواس در رومیزی عقب‌مانده است، اما همچنان سیستم‌عامل‌های مالکی را در سرورها و سیستم‌های تعبیه‌شده به چالش می‌کشد.

فهرستی از نام‌های سیستم‌عامل‌های مبتنی بر لینوکس:

۱. اوبونتو (Ubuntu)
۲. فِدورا (Fedora)
۳. دبیان (Debian)
۴. سوزه (openSUSE)
۵. آرچ لینوکس (Arch Linux)
۶. منجرو (Manjaro)
۷. زورین آو‌اس (Zorin OS)
۸. کالی لینوکس (Kali Linux)
۹. سنت‌آو‌اس (CentOS)
۱۰. مینت (Linux Mint)
۱۱. آرمی (ArcoLinux)
۱۲. پوپ!_آس (Pop!_OS)
۱۳. گنومین (Gentoo)
۱۴. اکسوبونتو (Xubuntu)
۱۵. لوبونتو (Lubuntu)
۱۶. کوبرونتو (Kubuntu)
۱۷. آبونتو میت (Ubuntu MATE)
۱۸. آبونتو کایلی (Ubuntu Kylin)
۱۹. آبونتو بودی (Ubuntu Budgie)
۲۰. آبونتو استودیو (Ubuntu Studio)
و بسیاری دیگر…

چرا از لینوکس استفاده کنیم؟

همانگونه که در این مقاله از سایت spy24 ذکر شد لینوکس بوسیله توسعه هزاران توسعه و گسترش دهنده تاسیس شده است و به همین دلیل تا حد متعددی جواب نیاز یوزرها را می‌دهد.

 همینطور در‌این نوع سیستم عامل تجهیزات مختلفی قرار گفته که نیاز یوزرها به سهولت در آن جواب داده می‌شود. همین باعث گردیده لینوکس یوزرها بخش اعظمی در سرتاسر جهان پیدا نماید. با توجه به تمام این نکات و نکات ذکر شد در بخش قبلی به نظر می‌رسد استفاده از لینوکس بسیار بهتر و راحت از سایر سیستم عامل ها باشد و برای شما هزینه کمتری داشته باشد.

لینوکس با ارائه توزیع های گوناگون و انواع نرم افزار با موضوعات مختلف و همینطور ارائه بسته های گرافیکی جذاب باعث گردیده این سیستم عامل نسبت به دیگر افراد محبوبیت بیشتری بدست آورد. در حقیقت شما با استفاده از لینوکس علاوه بر این که هزیه کمتری پرداخت میکنید خدمات بیشتری نیز دریافت کرده و رنج کمتری نیز برای خود ایجاد میکنید. پس دیگر هیچ دلیلی ندارد که از لینوکس استفاده نکنیم.

کلیس آندره

کلیس آندره، نامی که در دنیای امنیت شبکه به عنوان یک نویسنده و پژوهشگر برجسته شناخته می‌شود. او با انگیزه و تعهد عمیق به حفظ امنیت در دنیای دیجیتال، در حال تألیف مقالاتی برای وب‌سایت‌ها و منابع تخصصی می‌باشد. تخصص اصلی کلیس آندره در زمینه امنیت شبکه و فناوری‌های اطلاعاتی قرار دارد. او با داشتن دانش گسترده‌ای در مباحث مختلف امنیت شبکه از جمله رمزنگاری، نفوذ و تشخیص تهدیدات، توانسته است مقالاتی با محتوای غنی و عمیق تولید کند. با تجربه‌های متعدد و تحقیقات گسترده در زمینه امنیت شبکه، کلیس توانسته است راهکارها و راهنماهای مؤثری را برای مدیران سیستم، توسعه‌دهندگان نرم‌افزار و افراد علاقه‌مند به امنیت دیجیتال ارائه دهد. مقالات او به عنوان منابع معتبر در زمینه امنیت شبکه شناخته می‌شوند. با زبانی ساده و قابل فهم، کلیس توانسته است مفاهیم پیچیده امنیت شبکه را برای عموم مخاطبان تبیین کند. او با تمرکز بر راه‌حل‌های عملی و نکات کلیدی، مخاطبان را در جهت تقویت امنیت شبکه‌های خود هدایت می‌کند. با توجه به تلاش‌های فراوان کلیس آندره در ارتقاء امنیت دیجیتال، مقالات وی به عنوان راهنماهای مهم و ضروری در دنیای پیچیده و پرخطر امنیت شبکه به شمار می‌آیند. او با تأکید بر آگاهی و آموزش، به ارتقاء امنیت دیجیتال جامعه کمک می‌کند و نقش مهمی در این زمینه ایفا می‌نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا