جلوگیری از هک شبکه های اجتماعی و حفاظت از اطلاعات خصوصی
امروزه یکی از ترفند های دخالت در امور دیگران و تجاوز به حریم خصوصی هک شبکه های اجتماعی می باشد. تعداد زیادی شبکه اجتماعی در حال فعالیت می باشند که با هک صفحات شخصی کاربران می توان به اطلاعات آنها دسترسی پیدا کرد.
شبکه های اجتماعی
همانطور که می دانید منظور از شبکه، جمعیتی است که توسط دستگاه های هوشمند مانند کامپیوتر و موبایل به یکدیگر متصل شده و در حال تبادل اطلاعات می باشند. تبادل اطلاعات در بستر شبکه را می توان از طریق نرم افزار های اجتماعی همگانی و اینترنت گسترده انجام داد. شبکه های اجتماعی زیادی در دسترس افراد می باشند که شایع ترین آنها در کشور ما تلگرام، اینستاگرام، واتساپ، فیسبوک ، یوتیوب و… می باشد. تمامی این نرم افزار ها این امکان را به افراد می دهند تا با صرف هزینه ای کم با نزدیکان خود و حتی تمامی مردم دنیا ارتباطی آنلاین داشته باشند.
منظور از هک شبکه های اجتماعی چیست ؟
هک شبکه های اجتماعی یکی از معضلات و مشکلات این شبکه ها می باشد. منظور از هک دسترسی فردی یا افرادی به غیر از صاحب صفحه، به اطلاعات شخصی فرد و همچنین امکان کنترل صفحه و فعالیت های آن می باشد. فرد می تواند اطلاعات هدف را دستکاری، حذف، انتقال، کم و زیاد و… کند. در چنین شرایط هک شبکه ی اجتماعی پیامد های بسیار بدی را برای فرد به همراه خواهد دارد و باعث ضرر و زیان مالی و آسیب های اجتماعی می شود.
هدف از هک شبکه های اجتماعی چیست؟
هدف از هک شبکه های اجتماعی قطعا دسترسی به اطلاعات خصوصی و سوء استفاده و تهدید می باشد. بیشتر افرادی که در معرض هک قرار می گیرند با افشای اطلاعات خصوصی و ضرر و زیان مالی روبرو می شوند. معمولا افراد معروف و با جایگاه اجتماعی و اقتصادی ویژه مانند سلبریتی ها و صاحبین مشاغل پردرآمد هدف هکر ها قرار می گیرند. اما گاه خصومت های شخصی و حس کنجکاوی افراد باعث می شود تا دست به هک بزنند و با به دست آوردن اطلاعات خصوصی ،شروع به اخاذی و سوء استفاده و تهدید کنند.
هک شبکه های اجتماعی چگونه انجام می شود؟
راه های زیادی برای هک شبکه های اجتماعی وجود دارد و نوع عملکرد به بزرگی و کوچکی هدف بستگی دارد. هک شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام، فیسبوک، تلگرام با استفاده از به دست آوردن رمز عبور انجام می گیرد. حال ممکن است این رمز عبور، یکبار مصرف مانند تلگرام و یا دائمی مانند اینستاگرام باشد. در اینجا هکر با استفاده از چند روش رمز عبور اکانت شخصی شما را به دست می آورد.
· با استفاده از نرم افزار های هک: که بسیار رایج و در دسترس می باشند و فقط کمی نیاز به دانش و آگاهی در این زمینه دارند. این نرم افزار ها به طور فیزیکی و یا از طریق لینک و از راه دور، بر روی گوشی شما نصب می شوند، زمانی که شما رمز یکی از شبکه های اجتماعی خود را وارد می کنید، نرم افزار رمز را ذخیره کرده و برای هکر می فرستد.
· با استفاده از فریب روانشناسی اجتماعی: از طریق گفت و گو با شما و آنالیز علایق و موضوعات مورد توجه شما و همچنین کشاندن موضوع مورد بحث به سمت شبکه های اجتماعی
· سرقت چند لحظه ای گوشی شما: فرض کنید برای چند دقیقه گوشی خود را دست شخصی از نزدیکان می سپارید او می تواند در عرض یک دقیقه رمز شبکه های اجتماعی گوشی تان را به دست آورد، فقط کافی ست تا اکانت شما را روی گوشی خود نصب کند و رمز یکبار مصرفی را که از طریق سرور ها برای شما فرستاده می شود را بردارد.
· و…
البته این نوع هک ها همگی از طریق یک شخص یا هکر انجام می شود. نوع دیگری از هک نیز وجود دارد که یک سازمان یا گروهی از افراد با هک کردن ماهیت نرم افزار توانایی دسترسی به اطلاعات و ارتباطات تمامی افراد فعال در بستر شبکه را دارند و می توانند همه ی ارتباطات را کنترل کنند، در این نوع هک معمولا سوءاستفاده های مالی و یا تهدید انجام نمی گیرد بلکه هدف آنالیز افراد جامعه و کنترل ارتباطات آنها می باشد.
چگونه مانع هک شبکه های اجتماعی خود شویم ؟
جلوگیری از هک شبکه های اجتماعی کاری سخت و غیر ممکنی نمی باشد و شما می توانید با کمی هوشیاری مانع از چنین اتفاقی شوید. ما سعی می کنیم چندین نکته مهم برای جلوگیری از هک شدن را به شما بیاموزیم.
- گوشی موبایل خود را دست هیچ کس نسپارید و در صورت لزوم حتما خودتان نظارت کافی را داشته باشید.
- بیشتر نرم افزار های شبکه های اجتماعی از قابلیت رمز دو مرحله ای پشتیبانی می کنند، رمز دو مرحله ای یکی از بهترین روش ها برای جلوگیری از هک می باشد، پس حتما ” به قسمت حریم خصوصی نرم افزار بروید و رمز دو مرحله ای را فعال کنید.
- لینک ها و تبلیغات و نرم افزار های ناشناس را به هیچ وجه باز و نصب کنید و قبل از هر کاری در صورت مشاهده هر لینک ناشناسی فورا آن را حذف کنید.
- نام کاربری و رمز ایمیل خود را کاملا خصوصی نگه دارید و آن را به هیچکس ندهید.
همانطور که مشاهده کردید روش های جلوگیری از هک شبکه های اجتماعی بسیار آسان و در دسترس می باشند.
چگونه بدانیم که هک شده ایم؟
همانطور که ذکر کردیم هدف از هک یا ایجاد تغییر در اطلاعات و ارتباطات می باشد و یا اخاذی و سوءاستفاده. اگر شخصی قصد اخاذی و تهدید شما را داشته باشد، خود وی پس از هک شما و دسترسی به اطلاعات تان، شما را از این امر مطلع می کند و شروع به درخواست های نامقبول می کند که در این صورت باید به پلیس فضای مجازی مراجعه کنید.
اما اگر خبری از شخص هکر و تهدید نبود یعنی هکر فقط می خواهد اطلاعات شما را دستکاری و یا از طریق پیج شما فعالیت هایی را انجام دهد که به طور قطع غیر قانونی نیز می باشد. در این صورت مشاهده هرگونه فعالیت ناآشنا مانند ارسال پیام به افراد، دنبال کردن افراد جدید و نا آشنا، دریافت دایرکت های عجیب و غریب مانند رقم های در هم ریخته، عضویت در گروه های نامشخص و… که بدون دخالت شما انجام شده است، نشانگر از هک شبکه های اجتماعی و لو رفتن پیج شما می باشد. در چنین شرایطی ابتدا باید سعی کنید اکانت خود را از شر هکر نجات دهید .
در صورت هک شدن، چگونه به آن پایان دهیم ؟
برای تشخیص هک شبکه های اجتماعی، یک راه کلی در تمام نرم افزار ها وجود دارد که به آن ورود های فعال و یا نشست های فعال گفته می شود. شما برای دسترسی به این آپشن باید وارد تنظیمات شوید، سپس از طریق گزینه حریم خصوصی و امنیت به قسمت نشست های فعال بروید. در این قسمت لیستی از دستگاه هایی که اکانت شما بر روی آن ها فعال می باشد، نمایش داده می شود، به جز موبایل یا کامپیوتر خودتان بقیه را حذف کنید.
یکی از روش های ایجاد امنیت در فضای مجازی و جلوگیری از هک شبکه های اجتماعی کمک گرفتن از افراد خبره با دانش و آگاهی کافی می باشد. در صورتی که امنیت اکانت شخصی تان بسیار مهم می باشد می توانید با یک کارشناس امنیت فضای مجازی مشاوره کنید و امنیت صفحه ی خود را به وی بسپارید تا مانع از هر گونه دسترسی به حریم خصوصی شما شود.
از روش های دیگر پایان دادن به هک، کمک گرفتن از پلیس فضای مجازی که در کشور ما با نام پلیس فتا شناخته می شود می باشد، در صورتی که هک شده اید و اطلاعات خصوصی تان مورد تهاجم قرار گرفته است، از این طریق می توانید شکایت کنید و خواستار پیدا شدن هکر شوید.